11 квітня 2015 р.

Від колискової до лебединої

     До 85 - річчя бандуриста Віктора Івановича Кириленка (1930 - 1997 рр.) в Центрі української культури та мови (бібліотека-філія №17 Дніпропетровської ЦБС для дорослих) відбулася презентація збірки "Від Колискової - до Лебединої: пісні Апостолівщини в записах бандуриста Віктора Кириленка". 
     На заході була присутня "команда" людей, які плідно  праювали над створення збірки:  укладач книги Микола Олексійович Долгов та ілюстратори збірки Андрій та Марія Пікуш, а також вельмишановні гості: поет та рецензент збірки Віталій Старченко, директор Центру кобзарського мистецтва Алла Ганжа, кандидат філологічних наук  Галацька Валентина Леонідівна, читачі бібліотеки та шанувальники української пісні. 
     Захід супроводжувався музичними виступами. Українські народні пісні, які увійшли до складу збірки, присутнім виконали викладачі дніпропетровської музичної школи №10. 
     Світлини з місця подій пропонуємо переглянути у відео-презентіції, наведеної нижче.



     Розповімо трохи про книгу. Збірка містить у собі твори широкої тематичної палітри: колискові, козацькі, про любов, весільні, соціально-побутові та сімейні, чумацькі, рекрутські, заробітчанські і бурлацькі, сирітські і вдовині, жартівливі, зимові обрядові, міщанські; є два детально описаних весільних обряди. Деякі пісні являють собою місцеві варіанти загальновідомих, інші - абсолютно унікальні і можуть вважатися справжніми цінними знахідками.
     Наводяться не тільки слова, а й ноти; видання супроводжується диском з піснями у виконанні Віктора Івновича Кириленка та інтерв'ю з ним на обласному радіо. Книга може впевнено претендувати на звання найкращої, серед регіональних пісенних збірок.

Українці - співайте!

Немає коментарів:

Дописати коментар